- Detalii
- Categorie: Centru copii
- Ultima actualizare: Luni, 26 August 2024 21:09
- Accesări: 29858
CENTRUL DE SERVICII SOCIALE PENTRU COPIL ȘI FAMILIE
“SERA” CĂLĂRAȘI
SERVICIUL SOCIAL Casuța de Tip Familial nr.1
SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial nr. 2
SERVICIUL SOCIAL CENTRUL DE ZI „SERA”
Adresa
|
Sef Centru
|
|
Pers.deservite
|
Email
|
---|---|---|---|---|
str. Belşugului nr.7, mun. Călăraşi | Sorc Camelia | 0242-334451 | Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
Centrul de Servicii Sociale pentru Copil și Familie SERA Călărași este organizat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, fără personalitate juridică, are sediul în mun.Călărași str.Stejarului nr.9, este înființat prin Hotărârea Consilului Județean Călărași nr. 106 din 27.10.2004 având în componența sa, două tipuri de servicii sociale:
- Servicii sociale cu cazare (componenta rezidențială) au scopul de a asigura protecția copilului în regim rezidențial, în cadrul celor două căsuțe de tip familial: CTF nr.1 și CTF nr.2, fiecare cu o capacitate de 12 locuri.
- Servicii sociale fără cazare (centru de zi) cu scopul de a preveni abandonul și instituționalizarea copiilor, prin servicii de sprijin gratuite oferite pe timpul zilei copiilor și menținerea lor în familie. Are o capacitate de 50 locuri.
Ambele servicii sociale se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 18/26 ani, cu handicap gradul II și III, respectiv ușor și mediu, dar si pentru copii fără grad de handicap, în special dacă sunt frați, separați temporar sau definitiv de părinții lor și care beneficiază de măsura plasamentului în cadrul acestui serviciu, în condițiile legii.
MISIUNEA serviciilor sociale de tip rezidențial este de a asigura copiilor cu vârsta de peste 7 ani, accesul pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, educație, sănătate și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale sau integrării socio-familiale. S-a avut în vedere crearea unui mediu de viață cât mai prietenos și apropiat de cel din afara instituției, astfel încât să asigure prin măsurile luate confortul fizic și psihic al beneficiarilor, cât și menținerea unei stări bune de sănătate fizică și mentală.
Serviciul social Căsuța de Tip Familial nr.1 este autorizat să functioneze pe o perioadă de 5 ani, de la data de 29.09.2020 la data de 28.09.2025, conform licentei de funcţionare seria LF nr. 0001193 emisă de ANDPDCA, dispune de o capacitate de 12 locuri, unde sunt găzduiți copii/ tineri cu vârste cuprinse între 8-20 ani care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească. Imobilul este reprezentat de construcție P, format din 5 camere cu 2-3 locuri fiecare, 2 grupuri sanitare şi o cameră de zi destinată efectuării temelor, vizionare programe TV, jocuri calculator. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.
Serviciul social Căsuța de Tip Familial nr.2 - autorizat să functioneze pe o perioadă de 5 ani, de la data de 29.09.2020 la data de 28.09.2025, conform licentei de funcţionare seria LF nr. 0001194 emisă de ANDPDCA, dispune de o capacitate de 12 locuri, unde sunt găzduiță copii/ tineri cu vârste cuprinse între 8 -24 ani care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească. Imobilul este reprezentat de construcție P, format din 5 camere cu 2-3 locuri fiecare, 2 grupuri sanitare si o camera de zi destinată efectuării temelor, vizionare programe TV, jocuri calculator. . Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.
Principalele servicii și activități oferite beneficiarilor din cele două servicii sociale constau în:
- găzduire
Căsuțele de tip Familial asigură un mediu sigur beneficiind de racordare la utilități, confort termic vară/iarnă, ventilație naturală; mijloace de prevenire și combatere a incediilor; materiale de curățenie și întreținere; dormitoarele și camerele de zi sunt dotate cu mobilier corespunzător, aparate de aer condiționat și televizor; toate spațiile sunt curate, luminoase, întreținute și aerisite. Locuirea în cameră se realizează pentru 2-3 persoane.
- îngrijire și supraveghere
Fiecare copil beneficiază de un plan individual de protecție care este dezvoltat în planuri de intervenții specifice, acestea fiind acordate în funcție de nevoile identificate. Monitorizarea realizării acestor intervenții se realizează de către o echipă pluridisciplinară din care obligatoriu face parte managerul de caz. Evaluarea realizării acestor intervenții și gradul de participare al copiilor este definitoriu pentru revizuirea activităților cuprinse în planurile de intervenții specifice. Acestea se întocmesc pe arii de dezvoltare, și urmăresc dezvoltarea autonomiei personale și deprinderile de viață independentă, îngrijiri specifice pentru menținerea sănătății, intervenții educaționale.
- educație
Activitățile instructiv-educative se realizează conform programelor școlare, copiii fiind integrați în învățămantul de masă primar, gimnazial, profesional sau liceal. Pentru o parte dintre copii se asigură însoțirea la/de la unitatea școalară, în funcție de vârstă si/sau asocierea unor afecțiuni / tulburări de comportament.
În cadrul centrului se asigură sprijin pentru efectuarea temelor, rechizite, manuale, alte materiale necesare și se realizează activități educative cu caracter informal și nonformal, principalele obiective fiind orientate pe: formarea conceptului corporal, educarea senzorialității, educarea motricității și dezvoltarea abilităților manuale, educarea comportamentului, etc.
- sănătate;
Se asigură tuturor copiilor asistență medicală pentru prevenirea îmbolnăvirilor, acordarea primului ajutor în caz de nevoie, administrarea tratamentelor indicate, inclusiv a medicației cronice și monitorizarea evoluției medicale, programări pentru consulturi de specialitate și acompanierea copiilor, activități de educație sanitară, prin cabinet medical propriu dotat cu medicamentele și materialele sanitare necesare, sub monitorizarea medicului.
- pregătire în vederea reintegrării familiale și socio-profesionale.
Se realizează în cadrul programelor de consiliere psihologică, punându-se accent pe activitățile de îndrumare și informare privind oportunitățile de sprijin oferite tinerilor la părăsirea sistemului de protecție, opinia tânărului fiind definitorie pentru accesarea serviciilor (loc de muncă, indemnizația pentru tineri) dar și susținerea din partea aparținătorilor, familiei, altor persoane.
Persoană de contact – șef centru Sorc Camelia
Tel. 0242/334451, e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Serviciul social Centrul de Zi din cadrul Centrului de Servicii Sociale pentru Copil și Familie SERA Călărași este autorizat să funcționeze pe o perioadă de 5 ani, de la data de 03.12.2020 la data de 02.12.2025, conform licentei de funcţionare seria LF nr. 000382 emisă de ANDPDCA, are capacitatea de 50 de locuri și se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 6 ani și familiilor lor, aflați în următoarele situații:
- risc de abandon familial;
- proveniţi din familii aflate în dificultate psiho-socio-economică,
- proveniţi din familii monoparentale cu dificultăţi multiple;
- copii care au beneficiat de o măsură de protecţie de tip rezidenţial urmată de integrare/reintegrare în familia naturală/lărgită;
- copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, a căror protecţie alternativă se asigură în cadrul familiilor extinse;
- copii victime ale diferitelor forme de abuz, a căror instituţionalizare a fost prevenită prin intervenţia unor rude, prieteni, terțe persoane, etc.
MISIUNEA Centrului de Zi SERA Călărași este prevenirea abandonului şi a instituţionalizării copiilor, prin asigurarea pe timpul zilei, a unor activitati de socializare, educaţie, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, activităţi de sprijin şi consiliere a părinţilor/ membrilor familiei, urmărindu-se respectarea interesului superior al copilului.
Centrul de Zi SERA își desfășoară activitatea în corpul principal de clădire, dispunând de spații generoase, organizate și structurate astfel:
- 4 module de îngrijire, cu dublă funcționalitate: odihna de prânz şi spațiu pentru servirea mesei, dotate cu mobilier adecvat beneficiarilor. Fiecare modul este prevăzut cu grup sanitar.
- 4 săli de activităţi / grupe de lucru, mobilate și dotate corespunzător vârstei copiilor.
- 1 spaţiu destinat vestiarelor individuale ale beneficiarilor, de asemenea prevăzut cu grup sanitar.
- 1 izolator medical
- 1 cabinet medical
- Spații administrative
Serviciile oferite în Centrul de Zi sunt gratuite
- Găzduire pe perioada zilei, cu program în zilele lucrătoare, în intervalul 7,00 – 19,00 în spaţii special amenajate, dotate corespunzător, cu asigurarea posibilităţilor de odihnă;
- Spaţii curate, bine întreţinute şi igienizate conform normelor sanitare în vigoare, materiale de igienă personală pentru fiecare copil;
- Hrană corespunzătoare calitativ şi cantitativ (mic dejun, gustare ora 10,00 prânz, gustare ora 16,00)
- Acces la educaţie non-formală şi informală, adaptată vârstei şi potenţialului de dezvoltare psihofizică a copiilor;
- Materiale didactice, rechizite şi materiale specifice procesului educaţional, în cantităţi suficiente, variate şi adaptate programelor de studiu preşcolar;
- Supraveghere şi îngrijire centrată pe nevoile de creştere şi dezvoltare ale copiilor, inclusiv supraveghere medicală;
- Activităţi de recreere-socializare (serbări, plimbări, drumeţii, excursii, etc) – în funcţie de opinia exprimată de aparţinători;
- Servicii de consiliere pentru copil şi familie, în funcţie de problemele identificate şi/sau de solicitarea familiei.
Persoană de contact – șef centru Sorc Camelia
Tel. 0242/334451, e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.