- Detalii
- Categorie: Centru copii
- Ultima actualizare: Miercuri, 14 August 2024 13:35
- Accesări: 30245
SERVICIUL SOCIAL
Centrul de Primire în Regim de Urgență “Sfânta Maria” Călărași
Adresa
|
Sef Centru
|
Tel.Fix
|
Tel.Mobil
|
Pers.deservite
|
Email
|
---|---|---|---|---|---|
Strada Aleea Gradiniței nr. 1, Călărași | Nitulescu Sanda | 0242334136 | 0722396895 | 20 locuri | Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
Centrul de Primire în Regim de Urgență ”Sfânta Maria” Călărași, este componenta serviciului public specializat pentru protecția copilului, fără personalitate juridică, face parte din structura Direcției Generale de Asistența Socială și Protecția Copilului Călărași, din subordinea Consiliului Județean Călărași, funcționează în baza Hotărârii Consiliului Județean Călărași, nr. 92/29.05.2024 privind schimbarea sediului și adresei de funcționare, prin relocarea beneficiarilor și a salariaților precum și în baza modificarii Regulamentului de Organizare și Funcționare al acestuia. Centrul are o capacitate de 20 de locuri și se află în procedură de relicențiere ca urmare a schimbării adresei de funcționare.
Misiunea centrului de primire în regim de urgență, este de a asigurara protecția copilului abuzat, neglijat și exploatat sau aflat în risc iminent în propria familie, în familia extensă sau în familia substitutivă, precum și găzduirea și îngrijirea acestuia pe o perioadă determinată.
Scopul serviciului social este acela de a asigura atât protecția și asistența de urgență copilului aflat în situație de risc, urmare a abuzului, neglijării și exploatării, pe o perioadă determinată (maxim 6 luni), cȃt și accesul la găzduire, îngrijire personală, asistentă medicală, educație non formală și informală, sprijin emoțional, consiliere psihologică și dezvoltarea deprinderilor de viață independentă, realizate pentru a răspunde nevoilor individuale în vederea depășirii situațiilor de dificultate, a creșterii calității vieții, a reintegrării/integrării familiale și sociale, ca urmare a stabilirii în condițiile legii a măsurii plasamentului în regim de urgență.
Beneficiarii direcți ai Centrului de Primire în Regim de Urgență “Sf. Maria” Călărași sunt copiii cu vȃrsta cuprinsă între 7 și 18 ani aflați în una din situațiile următoare:
- copil abuzat - fizic, psihic, verbal, emoțional, sexual;
- copil neglijat;
- copil exploatat;
Admiterea în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă - se efectuează, de regulă, în baza plasamentului în regim de urgenţă stabilit prin decizie a directorului D.G.A.S.P.C. Călărași sau de către instanţa judecătorească. Există și situații de urgență care impun preluarea copilului abuzat, neglijat, maltratat sau supus oricăror acte de violență, pe baza unui proces-verbal încheiat cu organele de poliție care identifică astfel de cazuri și care, în interesul protejării copilului, il pot preda personalului de serviciu în orice moment. Centrul funcționează în regim permanent, 7 zile /7, 24 ore/24.
După preluarea copilului în centru urmează procedurile de evaluare inițială, evaluare detaliată, și propunerile de reintegrare sau stabilirea măsurii de protecție adecvate.
Găzduirea şi îngrijirea se realizează într-un cadru securizant, centrul fiind organizat în 2 module de îngrijire, fiecare cu câte 10 locuri; un modul este alcătuit din 2 dormitoare, o cameră de zi și două grupuri sanitare proprii.
Centrul dispune de spații comune suficiente și accesibile, amenajate corespunzator nevoilor beneficiarilor, respectiv cabinet medical, izolator medical cu capacitatea de 2 locuri, cabinet de consiliere psihologică, spațiu comun pentru activități de recreere și socializare, bucătărie, sală de mese.
Spațiile exterioare sunt amenajate corespunzător pentru activități în aer liber, compuse din tobogane, leagăne, balansoare amplasate pe o suprafață cu pavele cauciucate care previn accidentările.
În cadrul centrului, copiii beneficiază de alimentaţie corespunzătoare din punct de vedere calitativ şi cantitativ, îmbrăcăminte, echipament personal, bani de nevoi personale, li se asigură dreptul la intimitate, spaţiu personal şi confidenţialitate; copiii/tinerii participă activ la viaţa cotidiană şi la luarea deciziilor în privinţa viitorului lor.
Serviciile și activităţile curente desfăşurate în cadrul centrului sunt corelate nevoilor individuale identificate pentru fiecare copil în parte, în cadrul evaluării inițiale, și vizează:
- evaluarea stării de sănătate și intervenții pentru menținerea/promovarea sănătații fizice și psihoemoționale
Centrul de Primire în Regim de Urgenţă asigură condiţiile necesare pentru identificarea şi evaluarea permanentă a nevoilor fizice, emoţionale şi de sănătate ale fiecărui copil, precum şi măsurile corespunzătoare pentru satisfacerea acestor nevoi, igiena personală, supravegherea şi menţinerea stării de sănătate. În cadrul centrului se asigură tuturor beneficiarilor tratamentul medical şi administrarea medicamentelor, primul ajutor în caz de nevoie, tratamentul infecţiilor intercurente de către personal specializat, în condiţii de supervizare din partea medicului.
- activități educaţionale, de petrecere a timpului liber și de socializare;
Copiii beneficiază de sprijin pentru continuarea educației formale în unitățile școlare din comunitate, dar și de activităţi de educație non-formală și informală în cadrul centrului, pe toată durata măsurii de protecţie. Personalul Centrului de Primire în Regim de Urgenţă sprijină şi promovează, prin materiale şi mijloace corespunzătoare educaţia tuturor copiilor intervenind pentru reducerea absenteismului și abandonului școlar, facilitarea educației incluzive în cazul copiilor cu deficiențe, înscrierea și frecventarea formelor de învățământ tip ”șansa a doua”, sprijin la teme, alfabetizare, etc.
Centrul de Primire în Regim de Urgenţă asigură copiilor oportunităţi multiple de petrecere a timpului liber, de recreere şi socializare care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, socială şi emoţională a copiilor.
- identificarea modalităților de menținere a legăturilor cu părinții, familia lărgită, prietenii, alte persoane importante sau apropiate față de copil, etc.
Copiilor din cadrul centrului li se oferă sprijin concret şi sunt încurajaţi să menţină legături personale cu părinții, familia extinsă şi alte persoane importante sau apropiate faţă de ei, cu excepția acelora asupra cărora există suspiciunea /certitudinea exercitării faptelor abuzive asupra copilului.
- activitățile de consiliere psihologică sunt orientate în principal pe diminuarea efectelor
traumei asupra copilului și redobândirea echilibrului emoțional , dar și pe procesul de autocunoaștere și dezvoltare personală conform etapei de vârstă psihologică la care se află, sprijin/îndrumare/validare emoțională în scop de formare/dezvoltare a încrederii și stimei de sine necesare pentru a face faţă dificultăţilor psiho-sociale cu care se confruntă.
- activităţile legate de reintegrarea sau integrarea familială se realizează pentru
fiecare copil în parte şi conduc la formularea propunerii privind revenirea în familie, plasamentul în familia extinsă, la un asistent maternal profesionist, într-o familie de plasament sau într-un serviciu de tip rezidenţial.
Persoană de contact: Nițulescu Sanda – șef centru
Adresa: Strada Aleea Gradiniței nr. 1, Călărași;
E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.;
Telefon fix: 0242334136; Telefon mobil: 0722396895