CENTRUL MATERNAL CALARASI + PUNCT DE LUCRU - APARTAMENT
- Detalii
- Categorie: Centru copii
- Ultima actualizare: Luni, 26 August 2024 21:08
- Accesări: 32125
CENTRUL MATERNAL CALARASI
Adresa
|
Sef Centru
|
Tel.Fix
|
Tel.Mobil
|
Pers.deservite
|
Angajati
|
---|---|---|---|---|---|
mun. Călărași, str. Aleea Dumbrava Minunată nr. 107, jud. Călărași | Stan Julieta | 0242311846 | 0721278459 | 8 |
SERVICIUL SOCIAL
CENTRUL MATERNAL CĂLĂRAȘI
Centrul maternal este un serviciu de protecție materno-infantilă de tip rezidenţial, care asigură dreptul fiecărui copil de a-și păstra relațiile familiale, acționând primordial în conformitate cu prevederile Ordinului 81/2019. Centrul Maternal promovează importanța familiei în dezvoltarea și menținerea legăturilor membrilor acesteia cu copilul. Orice ajutor (material, financiar, locuință) acordat familiei în dificultate este preferat abandonului și instituționalizării copilului. Particularitatea acestui tip de serviciu față de alte tipuri de protecție socială vine din faptul că-și propune să ofere un suport comun mamei si copilului/ilor său/săi. Pornind de la nevoile personale și ținând seama de resursele și dificultățile mamei și ale copilului, lucrul în Centrul maternal se adresează în mod specific relației mamă – copil/i într-o perioadă din existența copilului a cărei amprentă (pozitivă) se regăsește în întreaga lui evoluție ulterioară.
Scopul Centrului maternal este acela de a acţiona pentru a preveni intrarea copilului în dificultate în sistemul de protecţie al Direcţiei – el fiind situat în categoria structurilor care intervin " în amonte". Centrul maternal oferă găzduire, hrană, asistenţă medicală şi consiliere cuplurilor mamă – copil, în cazurile acelor mame (în special al mamelor tinere) cu risc crescut de abandon.
Centrul Maternal Călărași are o capacitate totală de 8 locuri și își desfășoară activitatea în două locații:
1. Sediul principal situat în mun. Călărași str. Aleea Dumbrava Minunată nr. 107, jud. Călărași Este organizat pe model familial si are o capacitate de 5 locuri, fiind alcătuit din 5 camere (dormitoare+grup sanitar propriu) pentru cuplul mamă – copil/i, o cameră pentru activităţi si petrecerea timpului liber, o sală pentru servirea mesei, o bucătărie, o spălatorie, un cabinet de educatie pentru sănătate şi prevenire îmbolnăviri, un cabinet pentru consiliere psiho-socială şi vizite.
Centrul Maternal a fost înfiintat prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 01/23.01.1998 și functionează în subordinea D.G.A.S.P.C în regim de componență functională, fără personalitate juridică, fără calitate de ordonator de credite. Are emisă Licența de functionare Seria LF nr. 000067 pe o perioada de 5 ani, valabilă până la data de 18.06.2025. Capacitatea a fost stabilită în baza Dispoziției cu nr. 199/28.03.2023, ținându-se cont de SMO prevăzute de legislația în vigoare și în concordantă cu ROF al centrului.
2. Punctul de lucru situat în mun. Calarasi str. Cornisei, bl. D21, sc 2, et. 2, ap. 5, jud. Călărași este un serviciu de protecție materno-infantilă de tip rezidenţial organizat pe model familial si are o capacitate de 3 locuri. Este inființat prin Hotărârea Consiliului Judetean Călărași cu nr. 166/21.12.2020 privind reorganizarea și înființarea unui punct de lucru în cadrul Centrului Maternal Călărași și aprobarea ROF al acestuia. Functionează în cadrul unui apartament cu 4 camere și deservește nevoile a 3 cupluri mamă-copil/i, aflate in situatii de criză. Imobilul în care functionaeza punctul de lucru al Centrului Maternal se află în proprietatea și administrarea DGASPC Călărași. Punctul de lucru a primit Licența de funcționare-Seria LF 0000955 cu o valabilitate de 5 ani ( 16.01.2023- 15.01.2028).
Serviciile oferite unui cuplu mamă – copil/i se pot întinde pe o durată de până la 2 ani (24 de luni de la data luării în evidență a cazului), în decursul căreia se încearcă convingerea mamei, a familiei acesteia, a tatălui sau altor rude, de a-şi asuma, într-o formă sau alta, creşterea copilului, dând în acelaşi timp şi posibilitatea mamei de a-şi întări legătura cu copilul şi de a dezvolta un ataşament afectiv faţă de acesta/ aceștia.
Misiunea Centrului Maternal este de a permite formarea, menţinerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale. Acestea se realizează oferind mamei cu risc crescut de abandon, care se confruntă cu dificultăţi de natură materială, socială, profesională sau relaţională, suportul necesar pentru a deveni aptă să-şi asume responsabilităţi faţă de copil. În Centrul maternal se acordă mamei posibilitatea de a-şi cunoaşte copilul şi de a-şi consolida ataşamentul faţă de propriul copil, asigurând condiţii de prevenire a instituţionalizării copilului.
Principalele categorii de beneficiari ai Centrului maternal sunt:
- cuplul mamă – copil/i aflat în risc de degradare / ruptură a legăturii familiale: mame cu copii (cu vârsta de până la 3), cu risc de abandon (în general mame singure, mame minore, mame provenind din familii marginalizate, sărace, mame care se confruntă cu probleme financiare, relaţionale etc.);
- mame cu copii/gravide victime ale violentei domestice
- gravide în dificultate (aflate în una / mai multe din situaţiile prezentate anterior) pe parcursul ultimului trimestru de sarcină.
- cuplu mamă-copil inclus intr-un program de restabilire a legăturii familiale, după ce copilul a avut o măsură de protecție specială
- mame minore cu copii/gravide minore aflate în sistemul de protecție specială.
Criterii admitere:
- mamă/ gravidă minoră aflată în ultimul trimestru de sarcină aflată în situaţii de risc;
- mame cu copii nou- născuţi, cu risc de abandon ( mame singure, mame minore, mame provenind din medii sărace);
- mame cu copii care temporar se confruntă cu probleme (financiare, profesionale, de relaţionare);
- mame/tinere- care sunt victime ale violenței domestice;
- nu sunt admise în centrul maternal mamele care prezintă tulburări importante de comportament sau de personalitate, mamele care sunt dependente de alcool sau de droguri.
Principalele activități: Activităţile de educaţie şi consiliere a beneficiarelor privesc următoarele aspecte: igienă şi îngrijire personală, acordarea primului ajutor, nutriţie şi dietă, schema de vaccinări a copilului, infecţii cu transmitere sexuală, elemente de educaţie contraceptivă şi sexuală, consiliere psihologică, consiliere juridică. Deasemenea, se desfăşoară activităţi pe teme educative de interes, de orientare şi consiliere vocaţională, de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea de (re)inserţie în viaţa autonomă şi de responsabilizare.
Beneficiarele sunt încurajate să desfăşoare activităţi care să răspundă activităţilor de relaxare şi de dezvoltare a abilităţilor vocaţionale. Se organizează activităţi sociale care stimulează comportamentul matern în societate, activităţi care au drept scop asimilarea elementelor de gestiune a bugetului personal, activităţi de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea de (re)inserţie în viaţă autonomă şi de responsabilizare. Centrul maternal este plasat intr-un loc accesibil, aproape de Spital, Primarie, Politie, Biserica, Cabinete medicale, Tribunal, mijloace de transport in comun.
Persoană de contact: șef centru Stan Julieta
Adresă: Călărași str. Aleea Dumbrava Minunată nr. 107 (Parcul Dumbrava)
Tel. 0242 311846