BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
AntetNou
AntetNou

15 mai – Ziua Internațională a Familiei

Această zi este celebrată la data de 15 mai, în acord cu decizia Adunării Generale a ONU adoptată 1993. Apoi, începând din 1995, la propunerea Institutului Național al Drepturilor Omului, ziua de 15 mai a fost declarată și Ziua Familiilor Române, propunerea fiind susținută și de Patriarhia Română. 

 Obiectivul principal al acestei zile este de a sublinia importanţa familiilor în societate şi de a promova valorile familiei - egalitatea, împărţirea responsabilităţilor casnice, dragostea, respectul, combaterea tuturor formelor de violenţă împotriva femeilor, copiilor, persoanelor vârstnice. 

Familia este înțeleasă drept cea mai însemnată alcătuire socială, de care depind dezvoltarea, stabilitatea și, mai ales, existența întregii omeniri. Ea ocupă un loc tot mai important în preocupările tuturor factorilor responsabili de viitorul omenirii.  Ca instituție, familia conferă stabilitate unei societăți, fapt pentru care este protejată prin legi scrise sau nescrise. 

Simbolul pentru Ziua Internaţională a Familiei constă într-un cerc verde ce conţine o imagine cu roşu. Aceste elemente desenate simplu reprezintă simboluri pentru o inimă şi o casă. Semnificaţia: familia reprezintă centrul societăţii care oferă stabilitate şi susţinere pentru oamenii de toate vârstele.

Familia vizeaza un nucleu de relaţii existente între mai multe persoane care sunt înrudite prin legături de sânge. Familia este primul spaţiu cu care copilul intră în contact atunci când ajunge pe lume. Ce înveţi în familie? Cu ce ajută ea?

Din punct de vedere evoluţionist se consideră că familia are rolul de a te proteja şi a te ajuta să te adaptezi la mediul în care trăieşti. De aceea, în familie înveţi cum să te comporţi, cum să răspunzi la o provocare, cum să ieşi dintr-un conflict, ce reguli să respecţi pentru a-ţi asigura o bună funcţionare în viaţă. Familia e cea care te ghidează şi te informează despre principalele norme ale societăţii în care te naşti. În zilele noastre, prin familie se întelege acel nucleu care-ţi oferă sprijin şi înţelegere, direcţii de educaţie, sprijin financiar, dar şi susţinere morală.

În România, cele mai frecvente probleme ale familiei sunt violenţa asupra femeii,  mai rar asupra bărbatului, abuzul sexual asupra unuia dintre parteneri, violenţa asupra copiilor, abuzul prin neglijenţă, abuzul emoţional şi sexual asupra copilului. 

Cauzele specifice ţării noastre sunt în principal sărăcia şi lipsa educaţiei. Dar de multe ori necunoaşterea propriilor drepturi, necunoaşterea unor reglementări care protejează familia,  frica,  lipsa informaţiilor în ce priveşte existenţa unor instituţii ce protejează familia în ansamblul său, sfera serviciilor disponibile,  duc la persistenţa  problemelor în cadrul familiilor defavorizate.  

DGASPC Călărași, prin specialiștii săi,  intervine constant în gestionarea tuturor problemelor identificate la nivelul familiilor în dificultate, în scop de securizare a membrilor săi.    Mesajul nostru contribuie la redarea valorilor fundamentale ale familiei:  dragoste, respect reciproc, respectarea şi susţinerea dreptului fiecăruia la evoluţie, libertate, copilărie şi educaţie sănătoase, întrajutorare, convieţuire şi suport,  laolaltă cu transmiterea peste generaţii a tradiţiilor culturale. 

 

LA MULȚI ANI TUTUROR FAMILIILOR ROMÂNE !