COMUNICAT DE PRESĂ - LOCUINȚA PROTEJATĂ
- Detalii
- Categorie: Comunicate de presa
- Creat: Joi, 28 Ianuarie 2021 11:39
- Ultima actualizare: Joi, 28 Ianuarie 2021 11:42
- Accesări: 1366
COMUNICAT DE PRESĂ
La data de 25.01.2021, orele 13,00, s-a inaugurat -într-un cadru restrâns- LOCUINȚA PROTEJATĂ aparținând D.G.A.S.P.C Călărași, eveniment social la care au participat reprezentanți ai conducerii acestei institutii, preotul colaborator, precum și membrii echipei de implementare al Proiectului ,,VENUS-ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ!’’-proiect al cărui lider este Autoritatea Națională de Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați.
Locuința Protejată – a cărei locaţie este secretă pentru publicul larg, cu atât mai mult cu cât este o formă de locuire în vederea facilitării transferului la o viaţă independentă menită să asigure protecţie, siguranţă şi securitate personală beneficiarelor ( incepand cu varsta de 18 ani) – are o capacitate de 6 locuri și este deservită, ca și personal, de un coordonator personal de specialitate, având sprijinul celor 4 persoane ce fac parte din echipa de implementare a proiectului, respectiv: 1 coordonator local, 1responsabil de servicii sociale, 1 psiholog si 1 consilier vocaţional.
Locuința Protejată destinată victimelor violenței domestice este un serviciu de sine stătător destinat sprijinirii victimelor violenţei domestice, urmare a implementării Proiectului „VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță”, obiectivul specific fiind acela de a reduce numărul de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice – Program național de sprijin pentru victimele violenței domestice.
Serviciile oferite Grupului Tinta sunt Serviciul de consiliere pentru victimele violenţei domestice cu grup de suport și un Cabinet de consiliere vocaţională.
De serviciile oferite în cadrul acestui proiect beneficiază deopotrivă femeile singure și mamele alături de copiii lor ( 1-2 copii, in limita locurilor de cazare), pe o perioadă maximă de 12 luni ( 1 an), care pot fi identificate, recrutate și selectate ca fiind victime ale unei/unor forme de violență domestică.
În cadrul acestei întâlniri s-a discutat despre activitățile proiectului, derulate pâna la acest moment de echipa de implementare, de incidența -în creștere- a cazurilor de violență în mediul familial în județul nostru ( prevalența acestor cazuri o deține mediul urban), a formelor de violență cele mai des întâlnite-ex. violență fizică, psihică, cibernetică- fenomen ce a căpătat o amploare deosebită în contextul restricțiilor impuse de pandemia COVID 19.
S-a remarcat importanța sprijinului constant oferit de către Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, care a răspuns apelurilor noastre, privind identificarea victimelor violenței domestice, reprezentând pentru victime prima instituție la care apelează imediat după producerea incidentului.
Intervențiile participanților au fost centrate pe nevoile persoanelor—victime prin oferirea acestui cadru de siguranță locativă și a unor servicii privind recuperarea emotională și reabilitarea socio-profesională - intervenție ce aduce valorizare persoanei în cauză și contribuie la autonomizare), dar și pe problematica ridicată de codependența victimei de agresor, ce o mentine captivă in acest mediu (marcantă fiind cea psihologică, urmată de cea economică, aspecte întâlnite în majoritatea cazurilor înregistrate în Grupul Țintă).
Locuinţa inaugurată în mun. Călărași, în care se pot adăposti persoane-victime ale formelor de violenta în familie, este cel de-al doilea loc ce oferă securizare și sprijin de specialitate prin serviciile oferite, prima locație cunoscuta la nivel judetean pentru oferirea unor servicii suportive (și pentru mame -victime și copii), fiind Centrul Maternal Călărași.
Echipa de proiect -VENUS, Călărași