Ziua Porților Deschise, organizată la C.S.C.C.H.S Călărași, de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului
- Detalii
- Categorie: Comunicate de presa
- Creat: Joi, 04 Aprilie 2019 11:36
- Ultima actualizare: Joi, 04 Aprilie 2019 14:16
- Accesări: 2926
În fiecare an, pe 2 aprilie, este sărbătorită, la nivel mondial, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului. Scopul marcării acestei zile este acela de a optimiza eforturile mondiale privind promovarea unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg, referitor la nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiiilor acestora.
Cu acest prilej, D.G.A.S.P.C. Călărași, împreună cu Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever (C.S.C.C.H.S.), a organizat Ziua Porților Deschise. Angajaților instituției li s-au alăturat colaboratorii Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului, precum și cei care au dorit să vadă care sunt serviciile oferite de Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Călărași. Pe lângă activitățile desfășurate, în mod curent, cu cei mici, a fost prezentat și un scurt program artistic.
Tortul aniversar a fost primit cu mare bucurie, iar la ora 12.00, cerul a devenit, pentru câteva momente, ,,maialbastru”, odată cu lansarea în aer a peste 100 de baloane în culoarea simbol a autismului.
Alături de angajați și invitați s-au aflat și părinții copiilor din comunitate, care beneficiază de serviciile oferite de C.S.C.C.H.S. Călărași. Aceștia ne-au mărturisit că schimbarea în bine a copiilor, s-a făcut simțită în urma ședințelor de terapie, lucrate împreună cu terapeuții centrului.
Ioana (mamă): ,,Bia, în urmă cu 4 ani, nu vorbea deloc. După ce a lucrat, în toți acești ani, cu terapeuții Centrului, Bia vorbește și citește. Spune fraze, dar nu face conversație. Venim de 2 ori pe săptămână la terapie, deși ne-am dori să putem veni mai des. Înțelegem, însă, că sunt foarte multe cereri și că trebuie să beneficieze și alți copii de aceste servicii gratuite oferite de Centru. Merge la școala specială, dar și acolo numărul specialiștilor este destul de mic.”
Camelia (mamă): ,,Și noi, cand am venit cu fetița noastră, în urmă cu 6 ani, ne confruntam cu faptul că nu vorbea deloc. Acum, este clasa a III-a, urmează cursurile unei școli normale, mai are nevoie de logopedie, pentru a pronunța cuvintele clar, dar totul se face în timp. A fost diagnosticată cu autism, la 2 ani și 9 luni, a durat mult până am facut demersurile necesare, dar am avut nevoie și de ceva timp ca sa accept situația copilului meu. Am venit la C.S.C.C.H.S. Călărași când fetița avea 4 ani, iar după 2 ani de muncă asiduă, a început să vorbească. Are o atracție către limba engleză, pe care am observat-o la mai mulți copii cu autism, așa că dialogăm și în engleză, pentru că îi place foarte mult. În afara ședințelor făcute cu terapeutul de la centru, învățăm și noi să lucrăm cu copiii noștri.”
Maria (bunică): ,,Când am venit cu nepoțelul, acum 4 ani, la Centru, nu vorbea, nu spunea, nici măcar:,,mama, tata”. Acum leagă propoziții, a făcut multe progrese și este clasa I, la o școală normală. Mai are dificultăți de vorbire, dar e foarte bun la matematică. La Centru se înțelege foarte bine cu personalul și se simte în mediul lui.”
Psihologul Daniela Arbagic, coordonatoarea Centrului de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever, susține necesitatea de a avea mai mulți terapeuți, pentru a putea face față cererilor venite din comunitate:
,,Am creat, în urmă cu câțiva ani, special pentru copiii diagnosticați cu autism, acest compartiment, care are doi terapeuți angajați. Am avut cazuri în care copiii nu aveau nici o deprindere sau abilitate, nu vorbeau, nu interacţionau cu cei din jur, iar acum vorbesc şi au învăţat să citească și chiar și-au câștigat independența necesară. Din păcate, nu avem decât 32 de locuri, iar 7 locuri sunt ocupate de copiii sunt din centru, care au nevoie să urmeze aceste ședințe. Îi chemăm pe copii de două ori pe săptămână, iar terapia durează, maxim, 40 de minute, destul de puțin, pentru cât este nevoie să se lucreze cu un copil cu autism.”
Directorul-executiv al D.G.A.S.P.C. Călărași, Gheorghe Drăgănică, a transmis câteva gânduri, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului:
,,D.G.A.S.P.C. Călărași a marcat această zi de conștientizare a nevoii copiilor cu autism, prin organizarea unei Zile a Porților Deschise, la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever, pentru a înțelege cum se desfășoară o zi de terapie pentru persoanele cu T.S.A., programul fiind completat de un moment artistic, la finalul căruia copiii au avut parte și de surprize: un tort aniversar și participarea la momentul de înălțare a baloanelor albastre.Tuturor, le urez un călduros: ,, La mulţi ani!”, iar părinţilor le doresc să aibă putere, înţelegere şi răbdare pentru a face faţă tuturor provocărilor pe care viaţa le aduce în creşterea acestor copii cu nevoi speciale.”
Compartiment Relații cu Publicul