BIGTheme.net • Free Website Templates - Downlaod Full Themes
AntetNou
AntetNou

COMPLEXUL DE SERVICII SOCIALE PERIȘORU

COMPLEXUL  DE SERVICII SOCIALE PERIȘORU

 SERVICIUL SOCIALCăsuța de Tip Familial „CASTAN”

SERVICIUL SOCIALCăsuța de Tip Familial,,STEJAR”

SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial ,,ULM”

SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial ,,FLOARE DE COLȚ”

SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial ,,FLOARE DE PIATRĂ”

SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial ,,MAGNOLIA”

SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial ,,IRIS”

SERVICIUL SOCIAL Căsuța de Tip Familial ,,LOTUS”

Informatii despre Centrele de plasament
Adresa
Sef Centru
Tel.Fix
Tel.Mobil
Pers.deservite
Email
COM. PERISORU Dragu Paul   0737081393 96  Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Complexul de Servicii Sociale Perișoru este organizat în structura  Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, fără personalitate juridică, fiind înființat prin Hotărârea Consilului Județean Călărași nr 143 din 26.11.2020, cu scopul de a  asigura protecția copilului în regim rezidențial, în cadrul celor opt căsuțe de tip familial, componente ale complexului: CTF “Castan”, CTF “Stejar”, CTF “Ulm”, CTF “Floare de Colț”, CTF “Floare de Piatră”, CTF “Magnolia”,CTF “Iris”, CTF “Lotus”,  fiecare cu o capacitate de 12 locuri.

Toate cele opt servicii sociale  se adresează copiilor/tinerilor cu vârste cuprinse între 7 și 18/26 ani, în special dacă sunt frați,  separați temporar sau definitiv de părinții lor și care beneficiază de măsura plasamentului în cadrul acestui serviciu, în condițiile legii.

MISIUNEA acestor servicii sociale de tip  rezidențial este de a asigura  copiilor/tinerilor, cu vârsta de peste 7 ani,  accesul pe o perioadă determinată, la găzduire, îngrijire, creștere, educație, sănătate și pregatire în vederea reintegrării familiale, socio-profesionale sau integrării socio-familiale.

 

Serviciul social Căsuța de Tip Familial ’’Castan’’  - deține licența de funcționare seria L.F. nr.0001287 eliberată la data de  05.11.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Castan este amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 5 camere, din care două cu 3 locuri și trei camere cu câte 2 locuri, 4 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Stejar’’-deține licența de funcționare seria L.F. nr. 0001286 eliberată la data de  05.11.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Stejar este  amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 5 camere, din care două cu 3 locuri și trei camere cu câte 2 locuri,4 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Ulm’’ - deține licența de funcționare seria L.F. nr. 0001285, eliberată la data de 05.11.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Ulm este  amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 5 camere, din care două cu 3 locuri și trei camere cu câte 2 locuri, 4 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Floare de Colț’’ - deține licența de funcționare seria LF, nr. 0001195, eliberată la data de 29.09.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Floare de Colț este  amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 6 camere cu 2 locuri, 2 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Floare de Piatră’’ - deține licența de funcționare seria LF, nr. 0001191, eliberată la data de 29.09.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Floare de Piatră este  amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 6 camere cu 2 locuri, 2 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Magnolia’’ - deține licența de funcționare seria L.F. nr. 0001192, eliberată la data de 29.09.2020  având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Magnolia este amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 6 camere cu 2 locuri,2 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Iris’’ - deține licența de funcționare seria L.F. nr. 0001190, eliberată la data de 29.09.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Iris este amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 6 camere cu 2 locuri,2 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

Serviciul social  Căsuța de Tip Familial ’’Lotus’’ - deține licența de funcționare seria L.F. nr. 0001189, eliberată la data de 29.09.2020 având o valabilitate de 5 ani. Are capacitatea de  12 locuri pentru copii și tineri fără dizabilități, defavorizați din punct de vedere social, care au stabilită măsura plasamentului conform hotărârilor  Comisiei pentru Protecția Copilului Călărași sau a sentințelor civile dispuse de instanța judecătorească.

            Imobilul în care funcționează CTF Lotus este amplasat în satul Perișoru, com.Perișoru,  Str. Mărculești Gară, nr. 39, este reprezentat de o construcție P+1, dispune de 6 camere cu 2 locuri,2 grupuri sanitare, sală de zi, oficiu, dependințe, grup sanitar personal. Dotarea cu mobilier și aparatură electrocasnică a imobilului, respectă standardele minime obligatorii pentru funcționarea serviciului social. Curtea exterioară este amenajată cu spații pentru relaxare/recreere și activități sportive.

 

Principalele servicii și activități oferite beneficiarilor constau în:

  • găzduire

Căsuțele de tip Familial asigură un mediu sigur beneficiind de racordare la instalație de apă potabilă și canalizare, aprovizionarea fiind permanentă; ventilație naturală, iluminat natural și electric; mijloace de prevenire și combatere a incediilor; materiale de curățenie și întreținere; dormitoarele și camerele de zi sunt dotate cu mobilier corespunzător, aparate de aer condiționat și televizor; toate spațiile sunt curate, luminoase, întreținute și aerisite.

  • îngrijire și supraveghere

Fiecare copil beneficiază de un plan individual de protecție care este dezvoltat în planuri de intervenții specifice, acestea fiind acordate în funcție de nevoile identificate. Monitorizarea realizării acestor intervenții se realizează de către o echipă pluridisciplinară din care obligatoriu face parte managerul de caz. Evaluarea realizării acestor intervenții și gradul de participare al copiilor este definitoriu pentru revizuirea activităților cuprinse în planurile de intervenții specifice. Acestea se întocmesc pe arii de dezvoltare, și urmăresc dezvoltarea autonomiei personale și deprinderile de viață independentă, îngrijiri specifice pentru menținerea sănătății, intervenții educaționale.

  • educație

Activitățile instructiv-educative  se realizează conform programelor școlare,  copiii fiind  integrați în învățămantul de masă, primar, gimnazial, profesional sau liceal. Pentru o parte dintre copii se asigură cazarea  la internatele liceelor pe care le frecventează, cu excepția weckend-urilor și a vacanțelor școlare, cheltuielile cu cazarea și transportul la/de la unitățile de învățământ, fiind suportate de centru/direcție.

În cadrul complexului se asigură sprijin pentru efectuarea temelor, rechizite, manuale, alte materiale necesare și se realizează activități educative cu caracter informal și nonformal, principalele obiective fiind orientate pe: formarea conceptului corporal, educarea senzorialității, educarea motricității și dezvoltarea abilităților manuale, educarea comportamentului, etc.

- sănătate;

Se asigură tuturor copiilor asistență medicală pentru prevenirea îmbolnăvirilor, acordarea primului ajutor în caz de nevoie, administrarea tratamentelor indicate, inclusiv a medicației cronice și monitorizarea evoluției medicale, programări pentru consulturi de specialitate și acompanierea copiilor, activități de educație sanitară, prin cabinet medical propriu dotat cu medicamentele și materialele sanitare necesare, sub monitorizarea medicului.

  • pregătire în vederea reintegrării familiale și socio-profesionale.

Se realizează în cadrul programelor de consiliere psihologică, punându-se accent                           pe activitățile de îndrumare și informare privind oportunitățile de sprijin oferite tinerilor              la părăsirea sistemului de protecție, opinia tânărului fiind definitorie pentru accesarea                             serviciilor (loc de muncă, indemnizația pentru tineri) dar și susținerea din partea                                         aparținătorilor, familiei, altor persoane.

Persoană de contact – șef centru Dragu Paul Bogdan

           Tel:0737.081.393; e-mail la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

CENTRUL DE RECUPERARE DE ZI PENTRU COPILUL CU DIZABILITATI CALARASI

Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Călărași (CRZCD Călărași)

Informatii centru
Adresa
Sef Centru
Tel.Fix
Tel.Mobil
Email
Pers.deservite
Angajati
str. Prelungirea Independenței, nr.5 A,  zona cartierului Măgureni,Călărași  Tudorache Oana  0242 – 311060   Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.  48  

-----------

 Download prezentare

Centrul de Recuperare de Zi pentru Copilul cu Dizabilități Călărași (CRZCD Călărași) este  înfiinţat în baza Acordului de Asociere între Consiliul Județean Călărași, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și Fundația SERA România.  Este subordonat Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, în regim de componentă funcţională, fără personalitate juridică.

Centrul de recuperare, de zi  pentru  copilul cu dizabilități oferă servicii gratuite pe timpul zilei atât copiilor din cadrul centrelor rezidențiale cât și copiilor / tinerilor din comunitate și aflați cu măsură de protecție la AMP / ATF (48 locuri). Se asigura programe de recuperare, fara cazare si masa.

 

Este amplasat în Călărași, județul Călărași, str. Prelungirea Independenței, nr.5 A,  zona cartierului Măgureni, CNAS Călărași - Jandarmerie. Mijloace de transport în comun: autobuzele și cursele rapide cu traseu înspre/dinspre  comunele din județ.

 

Misiunea  CRZCD Călărași constă în prevenirea abandonului şi instituţionalizării copiilor / tinerilor cu dizabilități  prin activităţi de intervenție psihologică, logopedie, kinetoterapie, hidroterapie și masaj, intervenție educațională, activităţi de abilitare/reabilitare, socializare, educaţie, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, activităţi de sprijin şi consiliere a familiei/reprezentanţilor legali AMP /aparținătorilor.

 

Criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor: Copii/tineri cu dizabilităţi fizice, psihice, neuromotorii sau asociate, şi familiile acestora,  încadraţi sau nu  în grad de handicap usor, mediu, accentuat sau sever, proveniţi din comunitate şi/sau centre rezidenţiale, si care detin, obligatoriu,  un document medical cu precizarea diagnosticului si a  indicaţiei medicale de recuperare.

Caracteristicile copiilor / tinerilor admişi pentru recuperare în cadrul CRZCD sunt:

  • dificultăţi de învăţare; dificultăţi de exprimare, intelegere si comunicare;
  • dificultăţi ale mobilităţii fizice generale; abilităţi reduse de auto-îngrijire; dificultăţi majore de relaţionare cu cei din jur;
  • necesităţi de îngrijire medicală pe termen lung;
  • dificultăţi de integrare, cu tulburări comportamentale diverse (tendinţe de auto-mutilare, auto şi hetero-agresivitate, autostimulare, comportamente perseverative, stereotipii, hiperkinezii, etc.)

 

Admiterea copiilor in cadrul centrului de recuperare, de zi: Beneficiarii se adresează catre D.G.A.S.P.C. Călăraşi printr-o cerere prin care solicită servicii de recuperare în cadrul centrului. Cererea poate fi depusă atât la sediul DGASPC Călărași, cât și la sediul CRZCD.

 

Dosarul copilului contine:

  • Cerere prin care se solicită oferirea serviciilor de recuperare/reabilitare aprobata de catre D.G.A.S.P.C. Calarasi;
  • Contract cu familia si dispozitie semnata de catre D.G.A.S.P.C. Calarasi
  • Copie după certificatul şi hotărârea de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap, care necesită protecţie specială (facultativ);
  • Copie după planul de abilitare/reabilitare anexă a certificatului de încadrare în grad de handicap (facultativ);
  • Copie documente medicale care certifică diagnosticul - scrisoare medicală / certificat medical cu diagnosticul stabilit de medicul specialist; – obligatoriu,
  • Recomandare de la medicul de specialitate - obligatoriu;
  • Certificat de orientare școlară și profesională eliberat de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Călărași (dacă este cazul);
  • Copie după certificatul de naştere al copilului;
  • Copie după actele de identitate ale părinţilor/reprezentanţi legali/asistenţi maternali;
  • Copie hotărâre divorț / certificat căsătorie (dacă este cazul);
  • Anchetă socială, fișă monitorizare și plan servicii eliberate de către primăria de domiciliu a copilul (pentru copiii din comunitate);
  • Raport privind copilul și raport privind AMP întocmit de D.G.A.S.P.C. Călărași (pentru copiii cu măsură de protecție la AMP / ATF);
  • Copie Sentință civilă / hotărâre de plasament la AMP / ATF / alte centre, atestatul AMP (dacă este cazul).
  • Proces verbal privind informarea inițială a beneficiarului / familiei anterior admiterii la CRZCD Călărași;
  • Informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
  • Acord pentru prelucrarea datelor cu caracter personal
  • Acord pentru foto / video;
  • Acord pentru participare la întocmire PPI / reevaluare.

Cererea de prelungire a contractului trebuie formulată cu 30 zile înainte de expirarea acestuia și este însoțită de documente conform cererii de prelungire a măsurii de înscriere la centrul de zi. Prelungirea duratei contractului se face prin act aditional.

D.G.A.S.P.C. Călărași își rezervă dreptul de a nu prelungi programele de recuperare succesive  pentru același beneficiar dacă:

  • există solicitări numeroase în așteptare,
  • specialiștii CRZCD nu recomandă continuarea programului de recuperare (rezultatele reevaluărilor periodice nu confirmă prezența unor progrese ale beneficiarului).
  • absențele nemotivate există de mai mult de două săptămâni.

 

 

Condiţii de încetare a serviciilor:

 

a) la expirarea contractului încheiat cu familia, în situaţia în care nu este solicitată continuarea terapiei de către familie / reprezentant legal;

b) la propunerea specialiştilor, motivată de evoluţie favorabilă cu recuperare  integrală;

c) la propunerea specialiştilor, motivată de  lipsa de colaborare şi implicare adecvată a familiei în procesul de recuperare al copilului sau stagnarea evoluţiei copilului după terapie îndelungată;

d) la solicitarea familiei / reprezentantului legal al copilului / tânărului, motivată de cauze obiective (deplasare din altă localitate, program şcolar încărcat, schimbare domiciliu, custodie la alt părinte, etc.) sau subiective (preferinţe terapeut, etc).

e) absenţă nemotivată / nejustificată de la programele de terapie o perioadă mai mare de 4 săptămâni;

f) încetarea serviciilor se realizează în ordine cronologică, astfel încât să se ofere posibilitatea includerii în program a beneficiarilor cu cereri în aşteptare, concomitent fiind sistate terapiile pentru cei care au avut mai multe contracte prelungite.

Programul de lucru al centrului se desfasoara de luni – joi, orele 8,00 – 16,30 si vineri, orele 8,00 – 14,00.

Se lucreaza individual, in sedinte saptamanale, a cate 60 minute / cabinet.

Echipa centrului cuprinde : psiholog, logoped, kinetoterapeut, asistent medical, educator specializat, asistent social care lucrează conform unui program prestabilit, oferind următoarele activitati:

interventie educationala:

  • formarea conceptului corporal ;
  • educarea senzorialitatii ;
  • dezvoltarea atentiei si a perceptiei ;
  • abilitarea manuala ;dezvoltarea psihomotrica ;
  • organizarea si realizarea de serbari cu diferite ocazii.

interventie psihologica:

  • diminuarea tulburarilor de comportament ;
  • cresterea capacitatii de concentrare a atentiei;
  • stimularea senzorio-perceptiva ; diminuarea fobiilor si a anxietatii; cresterea si consolidarea increderii si imaginii de sine ;
  • cultivarea unei atitudini pozitive vizavi de propria persoana ;
  • stimularea relationarii ; dezvoltarea jocului simbolic ; deprinderea unor reguli de conduita ;
  • buna gestionare si adaptarea emotiilor la context.

logopedie :

 

  • formarea abilitatilor prelingvistice (dezvoltarea comportamentelor perceptiv-motrice si cognitive) ; educarea motricitatii aparatului fono-articulator si a respiratiei;
  • educarea atentiei si a memoriei vizuale si auditive ; elaborarea si organizarea limbajului verbal ; formarea unui sistem de gestiuni in cadrul comunicarii nonverbale ;
  • stimularea motivatiei si a interesului pentru comunicare ; formarea deprinderilor de pronuntie corecta a sunetelor si grupurilor de sunete deficitare ; intelegerea sensului cuvintelor.

kinetoterapie :

 

  • recapatarea cat mai urgenta a functiilor indispensabile: prehensiunea si locomotia ;
  • reducerea spasticitatii ; corectarea si mentinerea supletei articulare ;
  • formarea unui set de exercitii pentru parinti, pentru continuarea terapiei la domiciliu.

 

Hidroterapie și masaj:

  • mobilizari pasive si pasivo-active ale tuturor articulatiilor in scopul relaxarii si tonifierii musculare si a intregului organism.

Activitatile de consiliere si sprijin pentru AMP/parintii / reprezentantii legali ai copiilor/tinerilor cu dizabilitati  se  referă la:

  • modul de îngrijire, creştere, educare, înţelegere, comunicare a copilului în funcţie de dizabilitatea acestuia;
  • identificarea şi depăşirea situaţiilor de criză specifice atât copilului prin dizabilitatea prezentă, cât şi familiei prin implicarea în viaţa de familie a anumitor factori specifici legaţi de dizabilitatea copilului şi, implicit, modificarea stilului de viaţă al familiei; îndrumarea către alte instituţii abilitate.

                                    

Eventualele sugestii / reclamații vor fi adresate șefului de centru sau D.G.A.S.P.C. Călărași.

Pentru informații suplimentare persoanele interesate se vor adresa la sediul instituției noastre: Strada Prelungirea Independenței, nr. 5A, Călărași, județul Călărași, email : Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Persoana de contact: Tudorache Oana, șef centru interimar

COMPLEX DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER

COMPLEX DE SERVICII COMUNITARE PENTRU COPII CU HANDICAP SEVER CĂLĂRAȘI

Informatii centre
Adresa
Sef Centru
Tel.Fix
Tel.Mobil
Pers.deservite
Angajati
Centrul de recuperare de zi pentru copii cu handicap sever , mun. Călăraşi, str. Aleea Grădiniței nr.1, jud. Călărași Camelia Varga  (0242) 331 399  0724041111  50 locuri  
Apartamentele sociale destinate copiilor și tinerilor cu dizabilități instituționalizați:  Camelia Varga     6locuri/apartament  
Apartament social nr.1, mun. Călăraşi, str. Macului nr.4, Bl. H15, sc.C, ap.2, parter, jud. Călărași  Camelia Varga (0342) 402 757      
Apartament social nr.2, mun. Călărași, str. Belșugului nr.12, bl.K22, sc.C, ap.2, parter, jud. Călărași  Camelia Varga (0342) 402 256      
Apartament social nr.3, mun. Călărași, str.  Zefirului nr.8, bl.H23, sc.D, ap.4, et.1, jud. Călărași  Camelia Varga (0342) 402 651      
Apartament social nr.4,mun. Călărași,str. Victoriei nr.3, bl.G6, sc.2B, ap.1, parter, jud. Călărași  Camelia Varga (0342) 402 799      
           

  

Complexul de Servicii Comunitare pentru Copii cu Handicap Sever Călăraşi  este organizat şi funcţionează în regim de componentă funcțională, fără personalitate juridică,  în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi, fiind înfiinţat din decembrie 2002 prin parteneriat cu Banca Mondială, Fundaţia SERA România şi Consiliul Judeţean Călăraşi, fiind axat pe acordarea serviciilor de suport și  îngrijire specializată în regim rezidențial a copiilor cu dizabilități psihice severe a căror situație sociofamilială nu permite menținerea acestora în familie, dar și acordarea serviciilor de abilitare și reabilitare copiilor cu dizabilități din comunitate, prin terapii specifice, în cadrul serviciilor de zi.   Complexul are în structura sa următoarele servicii sociale:

  • 4 Apartamente sociale înființate în luna iunie 2024, ca urmare a procesului de reorganizare al centrului de plasament de tip vechi, conform Hotărârii Consiliului Județean Călărași nr. 101/05.06.2024. Pentru acestea, procedura de licențiere este curs de evaluare.
  • Centrul de recuperare de zi pentru copii cu handicap sever
  • Compartiment de consiliere și asistență a persoanelor cu tulburări de spectru autist.
  1. Apartamentele sociale destinate copiilor și tinerilor cu dizabilități instituționalizați - cod serviciu social: 8790-CR-C-I, au o capacitate de 6 locuri/apatament, funcționează în principal la parterul unor blocuri de locuințe, dispun de 3 sau 4 camere, corespund  grupei de confort I, sunt decomandate, racordate la utilități (electrice, termice, sanitare, cu servicii de televiziune, telefonie fixă și internet). Spațiile sunt dotate corespunzător, amenajate destinației lor, accesibilizate nevoilor specifice ale beneficiarilor cu dizabilități și asigură un mediu de viață sigur, fiind renovate și echipate pentru îngrijirea de tip familial. Pot fi identificate astfel:

Apartament social nr. 1

Adresa: mun. Călăraşi, str. Macului nr.4, Bl. H15, sc.C, ap.2, parter, jud. Călărași

Telefon: (0342) 402 757

 

Apartament social nr. 2

Adresa: mun. Călărași, str. Belșugului nr.12, bl.K22, sc.C, ap.2, parter, jud. Călărași

Telefon: (0342) 402 256

 

Apartament social nr. 3

Adresa: mun. Călărași, str.  Zefirului nr.8, bl.H23, sc.D, ap.4, et.1, jud. Călărași

Telefon: (0342) 402 651

Apartament social nr. 4

Adresa: în mun. Călărași,str. Victoriei nr.3, bl.G6, sc.2B, ap.1, parter, jud. Călărași

Telefon: (0342) 402 799

Scopul fiecărui serviciului social de tip apartament este de a  asigura accesul copiilor/tinerilor cu dizabilităţi severe, separaţi temporar sau definitiv de părinţii săi, la activități de găzduire, supraveghere și îngrijire specializată, activități de recuperare și reabilitare neuropsihică, asistență medicală și  educație specializată,  ca urmare a stabilirii măsurii plasamentului,  oraganizarea și funcționarea serviciului punând accent pe modelul îngrijirii de tip familial.

Favorizarea integrării sociale, deschiderea către comunitate  și obținerea celui mai înalt  grad de autonomie posibil, ținând cont de problematica individuală și valorificând la maxim potențialul fiecărui copil în vederea compensării deficiențelor existente, reprezintă obiective ale  intervenției personalizate.

Activitățile desfășurate în cadrul apartamentelor sociale: Găzduire și îngrijire personală, educare și formare, sprijin emoțional, consiliere psihologică și informare, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, socializare, activități de petrecere a timpului liber, terapii  recuperare/reabilitare, pregătire pentru (re)integrarea în familie şi comunitate.

Condiții de acces/admitere în apartament social sunt următoarele :

 Acte necesare la dosarul beneficiarului:

-solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali, certificatul de încadrare într-un grad de handicap, certificatul de orientare şcolară şi profesională; hotărârea de plasament sau sentinţa dată de instanţa de judecată; ancheta psiho-socială de la Primăria de domiciliu, raport referitor la ancheta-psihosocială, raport de evaluarea iniţială, raport de evaluare complexă, certificatul de naştere al beneficiarului, copie după B.I.( C.I.) al beneficiarului, copie după B.I. (C.I.) al părinţilor, adeverinţa medicală a copilului, adeverinţe medicale ale părinţilor, certificat de căsătorie, deces sau sentinţa judecătorească de divorţ, acolo unde este cazul, acte ale rudelor de până la gradul al IV-lea de rudenie, planul individual de protecţie (P.I.P.); alte documente relevante pentru identificarea nevoilor copilului si acordarea suportului necesar, contractul de furnizare servicii sociale încheiat incheiat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare.

  Criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor:

- Copiii  cu dizabilităţi neuropsihomotorii severe, separaţi temporar sau definitiv, de părinţii săi/ tineri(fete şi băieţi) aflaţi în situaţie de dificultate sau în risc de excluziune socială, pentru care se propune măsura plasamentului.

- Fiecare copil este admis în urma unei evaluări complexe a nevoilor sale  specifice, în baza hotărârii Comisiei pentru Protecţia Copilului Călăraşi, ori a instanţei  judecatoreşti sau în baza dispoziţiilor de plasament în regim de urgenţă, emise de către directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Călăraşi.

II. Centrul de recuperare de zi pentru copii cu handicap sever

 

Cod serviciu social: 8891 CZ-C-III, funcționează în baza Licenţei de Funcţionare seria LF, nr. 000069, eliberat de Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii la data de 23.06.2020, cu valabilitate de 5 ani de la data eliberării.

Adresa: mun. Călăraşi, str. Aleea Grădiniței nr.1, jud. Călărași

Telefon: (0242) 331 399

Tip serviciu social: centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități

Categorii de beneficiari: - copii proveniți din familii din comunitate, care au domiciliul în județul Călărași/și sau servicii rezidențiale, cu dizabilități fizice, psihice, neuromotorii sau asociate, încadrați în grad de handicap accentuat sau sever, care au indicație medicală de recuperare;

                                           - copii/tineri proveniți din familii din comunitate/și sau servicii rezidențiale diagnosticați cu tulburări de spectru autist, care au indicație medicală de recuperare, deținerea certificatului de handicap este facultativă, accesul în CRZ poate fi efectuat în baza documentelor medicale care certifică diagnosticul;

                                           - familiile copiilor cu dizabilități, aparținătorii acestora, reprezentanții săi legali.

Scopul serviciului social: asigură accesul copiilor/tinerilor cu dizabilități severe din comunitate, la activități de recuperare și reabilitare, în vederea prevenirii abandonului, a prevenirii și combaterii  riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții, a reintegrării/integrării școlare și socio-profesionale. Centrul de recuperare de zi nu oferă cazare și masă, fiind organizat exclusiv pentru asigurarea terapiilor de recuperare/reabilitare neuropsihomotorie.

Activități desfășurate în cadrul serviciului social:  terapii specifice, ocupaționale și educaționale, intervenție psihologică, logopedică, kinetoterapie, hidroterapie și masaj, socializare, dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, activităţi de sprijin şi consiliere a familiei/reprezentanţilor legali. Serviciile oferite sunt gratuite, pentru copii și tineri cu dizabilităţi din comunitate, aflaţi la asistenţi maternali, de la alte servicii sociale rezidențiale din subordinea D.G.A.S.P.C. Călăraşi.

Beneficiarii sunt monitorizaţi şi reevaluaţi periodic, iar terapiile de recuperare sunt de tip „unu la unu”, se desfășoară în şedinţe săptămânale, a câte 60 minute/cabinet.  

Pentru copiii care nu pot fi deplasaţi la sediul centrului, o parte dintre servicii  pot fi oferite la domiciliul acestora, prin intermediul echipei mobile.

Programul de lucru al centrului se desfăşoară de luni – joi, orele 8,00 – 16,30 şi vineri, orele 8,00 – 14,00. Echipa centrului cuprinde educator, psiholog, logoped, kinetoterapeut, maseur, asistent social care lucrează conform unui program prestabilit,

Capacitatea serviciului social: 50 locuri

Condiții :  Centrul dispune de  5 cabinete (cameră senzorială, cabinet logopedic, cabinet psihologic, sală de kinetoterapie, sală masaj și hidroterapie) spații dotate și amenajate corespunzător  desfășurării activităților specifice.

Condiții de acces/admitere în centru sunt următoarele :

-Acordarea serviciilor de recuperare se realizează la cererea părintelui/reprezentantului legal al copilului , în funcție de recomandarea medicului de specialitate și planul de abilitare/reabilitare al copilului, anexă a certificatului de încadrare în grad de handicap emis de Comisia pentru Protecția Copilului, sau a certificatului de orientare școlară și profesională emis de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională. La cerere se anexează documente de identitate ale copilului și părinților / reprezentanților legali, și orice alte documente relevante pentru procesul de recuperare (istoric medical, tip de intervenții  derulate anterior,  de ex.).

-În funcție de existența locurilor disponibile la cabinetul indicat pemtru terapie, după aprobarea cererii de către directorul direcției, se emite dispoziția de acces la serviciile de recuperare de zi și se încheie contractul cu familia. Se programează pentru evaluarea inițială și se stabilește impreună cu părintele programul agreat și frecvența ședințelor.  Acordul informat și  alte documente cu caracter procedural intern se completează împreună cu părintele, cu implicarea activă a acestuia în terapiile acordate.

-În situația locurilor indisponibile,  cererea va rămâne în așteptare și va fi direcționată CRZ pentru a informa părintele imediat la eliberarea unui loc și admiterea în programul de terapie așteptat.

 

 

III. Compartimentul de consiliere şi asistenţă a persoanelor cu tulburări de spectru autist, componentă a Centrului de recuperare de zi pentru copii cu handicap sever oferă gratuit intervenţii de recuperare pentru copii şi  persoane cu tulburări de spectru autist în vederea integrării lor sociale şi educaţionale într-un cadru incluziv, precum şi consilierea şi asistenţa familiilor acestora. Are o capacitate de 32 de locuri.

Beneficiarii: copii şi persoane diagnosticate cu tulburare de spectru autist din comunitate  şi părintii acestora; asistenţii maternali care au în plasament copii cu dizabilităţi; copiii de la alte centre aflate în subordinea D.G.A.S.P.C. Călăraşi.

Scopul:  Sprijinirea persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist (TSA) să devina capabile să se integreze în societate şi ulterior pe piaţa muncii.

Obiectivul: formarea şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi relaţionare asertivă cu alţi copii şi cu adulţii, învăţarea unor abilităţi de adaptare pentru a face faţă cât mai bine la schimbările din mediul social, învăţarea unor strategii de autocontrol, dezvoltarea responsabilităţii pentru propiile acţiuni şi decizii, formarea de deprinderi de învăţare şi de dezvoltare personală.

Serviciile oferite constau în intervenţii de recuperare individuale şi personalizate, specifice persoanelor cu TSA, precum şi consilierea / asistenţa acestora sau a membrilor familiei / reprezentanţilor săi legali. 

Condiții de acces la servicii: cerere-tip la care se ataşează documentele medicale din care rezultă o formă a autismului, procedura de admitere fiind identică cu cea  menţionată la admiterea CRZ.

Persoană de contact – șef centru Varga Camelia

Adresa: Strada Aleea Grădiniţei, nr. 1, Loc. Călăraşi, Jud. Călăraşi

Contact:  e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., tel: 0242-331 399 / 0724 041 111

 

Poze HS

Poze apartamente

CENTRUL MATERNAL CALARASI + PUNCT DE LUCRU - APARTAMENT

CENTRUL MATERNAL CALARASI

 

Informatii centre
Adresa
Sef Centru
Tel.Fix
Tel.Mobil
Pers.deservite
Angajati
 mun. Călărași, str. Aleea Dumbrava Minunată nr. 107, jud. Călărași Stan Julieta  0242311846  0721278459 8  

SERVICIUL SOCIAL  

CENTRUL MATERNAL CĂLĂRAȘI

            Centrul maternal este un serviciu de protecție materno-infantilă de tip rezidenţial, care asigură dreptul fiecărui copil de a-și păstra relațiile familiale, acționând primordial în conformitate cu prevederile Ordinului 81/2019. Centrul Maternal promovează importanța familiei în dezvoltarea și menținerea legăturilor membrilor acesteia cu copilul. Orice ajutor (material, financiar, locuință) acordat familiei în dificultate este preferat abandonului și instituționalizării copilului.  Particularitatea acestui tip de serviciu față de alte tipuri de protecție socială vine din faptul că-și propune să ofere un suport comun mamei si copilului/ilor său/săi.  Pornind de la nevoile personale și ținând seama de resursele și dificultățile mamei și ale copilului, lucrul în Centrul maternal se adresează în mod specific relației mamă – copil/i într-o perioadă din existența copilului a cărei amprentă (pozitivă) se regăsește în întreaga lui evoluție ulterioară.
             Scopul Centrului maternal este acela de a acţiona pentru a preveni intrarea copilului în dificultate în sistemul de protecţie al Direcţiei – el fiind situat în categoria structurilor care intervin " în amonte".  Centrul maternal oferă găzduire, hrană, asistenţă medicală şi consiliere cuplurilor mamă – copil, în cazurile acelor mame (în special al mamelor tinere) cu risc crescut de abandon.

Centrul Maternal Călărași  are o capacitate totală de 8 locuri și își desfășoară activitatea în două locații:

1. Sediul principal situat în mun. Călărași str. Aleea Dumbrava Minunată nr. 107, jud. Călărași Este organizat pe model familial si are o capacitate de 5 locuri, fiind alcătuit din 5 camere (dormitoare+grup sanitar propriu) pentru cuplul mamă – copil/i, o cameră pentru activităţi si petrecerea timpului liber, o sală pentru servirea mesei, o bucătărie, o spălatorie, un cabinet de educatie pentru sănătate şi prevenire îmbolnăviri, un cabinet pentru consiliere psiho-socială şi vizite.
              Centrul Maternal  a fost înfiintat  prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 01/23.01.1998 și functionează în subordinea D.G.A.S.P.C în regim de componență functională, fără personalitate juridică, fără calitate de ordonator de credite.   Are emisă  Licența de functionare Seria LF nr. 000067 pe o perioada de 5 ani, valabilă până la data de 18.06.2025. Capacitatea a fost stabilită în baza Dispoziției cu nr. 199/28.03.2023, ținându-se cont de SMO prevăzute de legislația în vigoare și în concordantă cu ROF al centrului.

2. Punctul de lucru  situat în  mun. Calarasi str. Cornisei, bl. D21, sc 2, et. 2, ap. 5, jud. Călărași este un serviciu de protecție materno-infantilă de tip rezidenţial  organizat pe model familial si are o capacitate de 3 locuri. Este inființat prin  Hotărârea  Consiliului Judetean Călărași cu nr. 166/21.12.2020  privind reorganizarea și înființarea unui punct de lucru în cadrul Centrului Maternal Călărași și aprobarea ROF al acestuia.  Functionează în cadrul unui apartament cu 4 camere și deservește nevoile a 3 cupluri mamă-copil/i, aflate in situatii de criză. Imobilul în care functionaeza punctul de lucru al Centrului Maternal se află în proprietatea  și administrarea DGASPC Călărași. Punctul de lucru  a primit Licența de funcționare-Seria LF 0000955 cu o valabilitate de 5 ani  ( 16.01.2023- 15.01.2028).
          Serviciile oferite unui cuplu mamă – copil/i se pot întinde pe o durată de până la 2 ani  (24 de luni de la data luării în evidență a cazului), în decursul căreia se încearcă convingerea mamei, a familiei acesteia, a tatălui sau altor rude, de a-şi asuma, într-o formă sau alta, creşterea copilului, dând în acelaşi timp şi posibilitatea mamei de a-şi întări legătura cu copilul şi de a dezvolta un ataşament afectiv faţă de acesta/ aceștia.

Misiunea Centrului Maternal este de a permite formarea, menţinerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale. Acestea se realizează oferind mamei cu risc crescut de abandon, care se confruntă cu dificultăţi de natură materială, socială, profesională sau relaţională, suportul necesar pentru a deveni aptă să-şi asume responsabilităţi faţă de copil. În Centrul maternal se acordă mamei posibilitatea de a-şi cunoaşte copilul şi de a-şi consolida ataşamentul faţă de propriul copil, asigurând condiţii de prevenire a instituţionalizării copilului.

           Principalele categorii de beneficiari ai Centrului maternal sunt:

- cuplul mamă – copil/i aflat în risc de degradare / ruptură a legăturii familiale: mame cu copii (cu vârsta de până la 3), cu risc de abandon (în general mame singure, mame minore, mame provenind din familii marginalizate, sărace, mame care se confruntă cu probleme financiare, relaţionale etc.);

- mame cu copii/gravide victime ale violentei domestice
- gravide în dificultate (aflate în una / mai multe din situaţiile prezentate anterior) pe parcursul ultimului trimestru de sarcină.

- cuplu mamă-copil inclus intr-un program de restabilire a legăturii familiale, după ce copilul a avut o măsură de protecție specială

- mame minore cu copii/gravide minore aflate în sistemul de protecție specială.

Criterii admitere:

- mamă/ gravidă minoră aflată în ultimul trimestru de sarcină aflată în situaţii de risc;
- mame cu copii nou- născuţi, cu risc de abandon ( mame singure, mame minore, mame provenind din medii sărace);
- mame cu copii care temporar se confruntă cu probleme (financiare, profesionale, de relaţionare);

- mame/tinere- care sunt  victime ale violenței domestice;
- nu sunt admise în centrul maternal mamele care prezintă tulburări importante de comportament sau de personalitate, mamele care sunt dependente de alcool sau de droguri.

 

Principalele activități:  Activităţile de educaţie şi consiliere a beneficiarelor privesc următoarele aspecte: igienă şi îngrijire personală, acordarea primului ajutor, nutriţie şi dietă, schema de vaccinări a copilului, infecţii cu transmitere sexuală, elemente de educaţie contraceptivă şi sexuală, consiliere psihologică, consiliere juridică.  Deasemenea,  se desfăşoară activităţi pe teme educative de interes, de orientare şi consiliere vocaţională, de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea de (re)inserţie în viaţa autonomă şi de responsabilizare.
             Beneficiarele sunt încurajate să desfăşoare activităţi care să răspundă activităţilor de relaxare şi de dezvoltare a abilităţilor vocaţionale. Se organizează activităţi sociale care stimulează comportamentul matern în societate, activităţi care au drept scop asimilarea elementelor de gestiune a bugetului personal, activităţi de intermediere a relaţiei mamei cu diferite servicii aflate în comunitate, menite să sporească mamei capacitatea de (re)inserţie în viaţă autonomă şi de responsabilizare. Centrul maternal este plasat intr-un loc accesibil, aproape de Spital, Primarie, Politie, Biserica, Cabinete medicale, Tribunal, mijloace de transport in comun.

 Persoană de contact: șef centru Stan Julieta

Adresă: Călărași str. Aleea Dumbrava Minunată nr. 107 (Parcul Dumbrava)

Tel. 0242 311846